Ryby smażone
Ryby grillowane
Zupy
Dodatki
RYBY W NASZYM MENU
DORSZ ATLANTYCKI
Popularna ryba atlantycka od lat króluje na polskich stołach i trudno się temu dziwić, bowiem nie brakuje jej ani wartości odżywczych ani walorów smakowych. Kruche, białe mięso dorsza świetnie smakuje zarówno pieczone, jak i smażone czy grillowane. Stanowi ponadto cenne źródło witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów!
ŁOSOŚ
Te tłuste ryby są ponadto prawdziwymi bombami witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na nasz wzrok, skórę i kości, koją nerwy oraz zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Spożywanie łososia jest zalecane również cukrzykom. Dla zdrowia i urody – jedzmy łososia, ile się da!
PSTRĄG
Ideał! Pieczony w całości, faszerowany, grillowany, wędzony lub panierowany – w każdej postaci pstrąg jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Spokrewniony z łososiem, doceniany przez najznamienitszych smakoszy, zachwyca delikatnym smakiem, który znakomicie komponuje się z wyrazistymi ziołami i przyprawami.
HALIBUT
Bliski kuzyn flądry, zamieszkujący głębiny oceanów, to nie tylko pyszny kąsek, lecz również bogate źródło witaminy A. Jego białe, tłuste mięso uchodzi za jedno z najzdrowszych. Soczyste, delikatne i smaczne, znakomicie nadaje się do duszenia, pieczenia a także grillowania.
DORADA
Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, głównie witaminy B12, żelaza, witaminy D oraz fosforu. Ponadto w doradzie znajdziemy sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
MIRUNA
Miruna należy do ryb dorszokształtnych występujących w Oceanie Spokojnym. Popularność tej ryby wzrasta zarówno w całej Europie, jak i w Polsce. Mięso miruny charakteryzuje się białą barwą, kruchością, delikatnością oraz wyjątkowym smakiem.
SANDACZ
Sandacz ma białe, delikatne mięso. Jest rybą chudą, o niskiej zawartości tłuszczu ogółem, posiada korzystny profil kwasów tłuszczowych. Dodatkowo w sandaczu znajdziemy znaczne ilości selenu, witaminy D oraz witaminy B12, które mają dobroczynny wpływ na organizm.
OKOŃ NILOWY
Dorasta do 200 cm i 200 kg masy ciała. Należy do grupy największych ryb słodkowodnych. Uważany za rybę bardzo wartościową i zdrową, chętnie spożywaną na całym świecie.
Stanowi źródło kwasu tłuszczowego omega-3. Jest bardzo mięsisty, o zwartej strukturze. Ma jasne, delikatne mięso, praktycznie bez ości.
MORSZCZUK
Morszczuk to jedna z najbardziej popularnych ryb w polskiej kuchni. Jego mięso jest kruche i delikatne o barwie białej lub jasnoróżowej. Morszczuk jest chudy i lekkostrawny. Rybę można nabyć w postaci filetów, które przygotowuje się na wiele sposobów. Zaletami żywieniowymi morszczuka jest bogactwo kwasu foliowego, witamin oraz soli mineralnych.